Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Verbod op gratis plastic tassen

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op woensdag 30 december 2015 om 09:39

Den Bosch - 30 december 2015 - Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen in Nederland verboden. Dit heeft te maken met de nieuwe Europese regelgeving. Deze nieuwe regel is bedoeld om de hoeveelheid zwerf afval op straat en in zee te verminderen en om het bewustzijn van consumenten te verhogen. Het verbod op gratis plastic tassen zou consumenten duurzamer om laten gaan met de grondstoffen van onze planeet.

Door de nieuwe Europese wet is de consument voortaan verplicht een vergoeding te betalen voor een plastic tas, hoe hoog deze vergoeding is bepaalt de winkelier. De adviesprijs voor een plastic tas is een kwartje. Over dit bedrag moet overigens ook gewoon btw betaald worden.

Zoals wel vaker gelden er ook voor deze wet uitzonderingen. Zo mogen er wel tasjes worden verstrekt als deze dunner dan 0,0015 millimeter en bedoeld zijn voor het beschermen van voedsel, u kunt een dun tasje krijgen om bijvoorbeeld uw los fruit (of losse broodjes e.d.) zoals aardbeien te beschermen tegen vuil en ziekte verwekkers. Bij aankopen in taxfree winkels op luchthavens worden producten zoals drank geseald in een plastic tas. Dit blijft gratis. Wil je een tasje voor andere See Buy Fly artikelen, dan moet er per 1 januari gewoon betaald worden.

Veel winkeliers zijn niet blij met deze nieuwe regelgeving. De branche organisatie vroeg dit voorjaar al om de plastic tas te definiëren zodat de ondernemers in konden spelen op deze verandering, maar een antwoord bleef uit. Pas in oktober werd het duidelijk dat de luxe papieren tas voortaan ook verboden zou zijn, tot grote ergernis van een hoop winkeliers, deze dachten met de gelamineerde papieren tas vast in te spelen op de veranderende regelgeving. Sinds oktober is het nu dus duidelijk dat zij ook voor deze tas een vergoeding moeten vragen.

De winkeliers denken dat dit voor veel discussie bij de kassa gaat zorgen want de consument ziet een gelamineerde papieren tas natuurlijk als een papieren tas en niet van plastic. Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma kijkt het ministerie niet naar de samenstelling van de grondstoffen maar alleen naar de oppervlakte van de tas, een gelamineerde tas is een papieren tas, verpakt in plastic. Dat mag dus niet.

Alternatieven voor de oude en milieu onvriendelijke tas zijn schaars omdat ook de producenten van de tassen vaak niet weten hoe het nu precies zit. Je hebt bijvoorbeeld tassen van textiel, daar zit ook een beetje plastic door om de tas water afstotend te maken. Of deze tassen in 2016 nog gratis mogen worden verstrekt weet de woordvoerder van Dijksma niet te vertellen maar volgens de definitie die het ministerie hanteert vallen niet alleen synthetische maar ook biologische polymeren onder de regeling, hierdoor zou het in feite ook verboden zijn om papieren, jute en linnen tassen gratis weg te geven bij aankoop.

Toch is er wel een truc om deze nog vage regelgeving te omzeilen. Omdat de winkeliers de prijs van het tasje zelf mogen bepalen kunnen ze dus ook 1 cent voor een tas vragen. ‘maar dat adviseren we niet, want dan neem je bij consumenten de prikkel weg om geen tas meer te nemen’, aldus Femke den Hartog van branche vereniging voor winkeliers.

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie