Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Zoekmachine met miljoenen Nederlandse wachtwoorden online verschenen

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op vrijdag 6 april 2018 om 11:09

Den Bosch – 6 april 2018 – Op de website Gotcha.pw kan worden gezocht naar e-mailadressen. Als er een gelekt wachtwoord aan dat adres is gekoppeld, dan worden de eerste twee tekens van dit wachtwoord getoond. De zoekmachine zou eerst volledige wachtwoorden tonen, maar daarmee zou de site strafbaar zijn. Door alleen de eerste twee tekens te tonen, vermijdt de beheerder dit mogelijk.

Ook is het mogelijk om een domeinnaam in te voeren. Dan worden de eerste tekens van getroffen mailadressen en wachtwoorden in beeld gebracht. Op die manier kan een organisatie in één keer zien van welke medewerkers wachtwoorden op straat liggen. Op de site zijn onder andere wachtwoorden van de Coördinator Terrorismebestrijding te vinden. Het is onduidelijk of het oude of actuele wachtwoorden betreft.

Al eerder kwamen de wachtwoorden op straat te liggen bij meerdere datalekken. De beheerder van de site heeft wachtwoorden uit die eerdere lekken verzameld en in één zoekmachine gebundeld. Dergelijke zoekmachines bestaan al langer. Gebruikers konden al controleren of ze waren getroffen door op bijvoorbeeld Have I Been Pwned te kijken. De Nederlandse politie biedt een vergelijkbare dienst. De nieuwe Nederlandse site onderscheidt zich door ook twee tekens van het wachtwoord te tonen.

De komst van de zoekmachine werd afgelopen week groot aangekondigd door het AD in een voorpagina-artikel. De site verscheen vrijdag voor het eerst online, maar was na korte tijd al niet meer bereikbaar.

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie