Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Twitter, Facebook en Google willen samen nepnieuws aanpakken

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op maandag 19 maart 2018 om 14:43

Den Bosch – 19 maart 2018 – Online platforms en de grote sociale media willen afspraken maken om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie in Europa tegen gaan. Het gaat hier vooral om de grote spelers Twitter, Facebook en Google. Ze willen dit probleem serieus gaan aanpakken.

De techbedrijven pleiten in een rapport voor een zogenaamde Code of Principles. Het rapport is opgesteld door een adviesgroep van 39 experts van Facebook, Twitter, Google en Wikipedia. Er zitten ook journalisten en mediavertegenwoordigers in. Deze code bestaat ui een tiental richtlijnen waar de platforms zich aan moeten gaan houden. Ze moeten bijvoorbeeld zo transparant mogelijk werken en uitleggen hoe de algoritmes werken die bepalen welk nieuws de gebruikers voorgeschoteld krijgen.

Hiernaast moeten deze bedrijven ook samenwerken met Europese nieuwsmedia om betrouwbaar nieuws beter zichtbaar en toegankelijk te maken voor alle gebruikers. Dat is volgend de adviesgroep vooral belangrijk in aanloop naar verkiezingen. De groep wil dat de samenwerkende partijen zelf actief gaan controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Wat er moet gebeuren bij overtredingen, is nog niet beschreven.

Ook wil de adviesgroep dat de journalisten en andere nieuwsconsumenten desinformatie aan kunnen pakken. Daar moeten dan tools voor ontwikkeld worden. Ook moet de diversiteit onder media bewaard blijven en er moet meer onderzoek komen naar de verspreiding van desinformatie. In het rapport wordt de term fake news vermeden, omdat dat volgens de experts te kort door de bocht is. Soms komen feiten en nepnieuws bijvoorbeeld samen in één bericht.

Ergens in de komende maanden komt de Europese Commissie met een voorstel om desinformatie aan te pakken.

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie