Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Goed nieuws voor de Nederlandse economie

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op maandag 18 december 2017 om 14:41

Den Bosch – 18 december 2017 – De Nederlandse economie groeit in hoog tempo en die groei houdt nog zeker 2 jaar aan. Er is op dit moment meer werk en er zijn veel minder werklozen. Ook zijn de lonen hoger en de woningmarkt stuwt de groei. “Een boel goed nieuws”, zegt De Nederlandse Bank (DNB).

Dit jaar groeit de economie met 3,3 procent. Dit is de sterkste groei in 10 jaar. De economie zit in de fase van hoogconjunctuur. Die stevige groei houdt de komende 2 jaar ook aan. De werkloosheid daalt van minder dan 5 procent dit jaar naar slechts 3,5 procent in 2019. “Superlaag”, zegt DNB-hoofdeconoom Job Swank.

Het herstel van prijzen op de huizenmarkt heeft een flinke bijdrage geleverd aan de groei. Veel huishoudens zien hun vermogen flink omhoog gaan, wat het consumentenvertrouwen versterkt en voor stijgende woninginvesteringen zorgt, dit jaar met ruim 11 procent. Dat lijkt veel, maar is toch weinig om de krapte weg te werken, zegt Swank.

Door de erg grote vraag en flink toenemende krapte aan woningen zullen de komende 2 jaar de bouwinvesterubgeb daarin wat teruglopen. Dit denkt DNB omdat de bouwbedrijven in teonemende mate op de grenzen van hun bouwcapaciteit stuiten. De huizenprijzen kunnen niet blijven doordenderen en dus houdt DNB rekening met een afkoeling van de oververhitte huizenmarkt.

De groei van de werkgelegenheid, zorgt voor een stijgend inkomen van huishoudens en dus voor meer bestedingen. De inflatie- het prijspeil en de kosten van levensonderhoud – zal pas in 2019 in de buurt van de 2 procent komen. Dat is dan vooral het gevolg van de btw-verhoging van 6 naar 9 procent en de hogere loonkosten die bedrijven doorberekenen in de prijzen.

De contractlonen stijgen wel, volgend jaar met gemiddeld 2,1 procent en het jaar erop met 2,5 procent. Dat is vergeleken met het half procentje loonstijging in 2016 en 2017 weliswaar 5 keer meer, maar met een inflatie rond de twee procent toch te weinig, vindt DNB.

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie