Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Ook jouw mailbox kan gehackt worden

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op donderdag 30 november 2017 om 11:12

Den Bosch – 30 november 2017 – Een 47-jarige man uit Boxtel staat op de internationale opsporingslijst omdat hij volgens de politie meer dan een half miljoen euro kon stelen bij de transactie van een Jordanees naar een Belgisch bedrijf. De man manipuleerde de e-mails.

Deze vorm van manipuleren komt vaak voor zegt IT-expert Stan Hegt. Stan is een “eerlijke hacker”. Hij wordt regelmatig benaderd door bedrijven die zich willen beveiligen tegen kwade hackers. Ook kloppen bedrijven aan die denken slachtoffer te zijn geweest van een hack.

Het gebeurt volgens Hegt zeker meer dan 10 keer per jaar. Deze methode van hacken is erg bekend. “Maar dat zijn alleen de gevallen die ontdekt worden. Dus ik durf makkelijk te stellen dat dit minimaal tientallen keren per jaar voor komt.” Het gaat volgens hem vaak om wat kleinere bedragen. Ook kent Stan mislukte gevallen waarin geprobeerd werd tot een miljoen euro te stelen.

Dat een mailbox wordt gehackt gebeurt veel vaker. Bedrijven benaderen mensen als Hegt als ze daar iets van merken. Meestal gaat het om bedrijfsspionage, zegt hij. Vaak uit China. Maar het gebeurt ook dat arbeidscontracten of online boekhoudingen worden opgevangen en vervalst.

Het is erg belangrijk om goed op te letten zegt Hegt. “Een bedrijf dat ik hielp kreeg een bericht dat de Gmail-box bijna vol zat. Terwijl ze die maildienst niet gebruikten. Bleek alle bedrijfsmail al maanden opgevangen te worden in een aparte mailbox.'' In dat geval is de omleiding snel te blokkeren.”, neemt Stan als voorbeeld.

Beter is het om vooraf maatregelen te treffen, bijvoorbeeld door tweestapsverificatie. Inloggen op bijvoorbeeld webmail, een vaak zwak beveiligde mailbox waarin je thuis kunt inloggen, kan dan niet alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Medewerkers ontvangen dan een tijdelijke code op hun telefoon, die nodig is om in te loggen.  “Maar het probleem is groter dan e-mail alleen”, waarschuwt Hegt. “Het is belangrijk dat bedrijven beseffen dat hacken er tegenwoordig bij hoort en dat ze echt maatregelen moeten nemen, willen ze dit voorkomen.'”

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie