Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Rabobank: brexit veel schadelijker voor Nederland dan gedacht

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op donderdag 12 oktober 2017 om 11:57

Den Bosch – 12 oktober 2017 – De Nederlandse economie wordt veel harder geraakt door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie dan eerder gedacht. In eerste instantie had niemand verwacht dat het veel effect op de Nederlandse economie zou hebben. De economische schade kan oplopen tot wel 35 miljard euro bij een harde brexit zonder handelsverdrag met de EU, dit denken economen van de Rabobank. Het kan de economie tot en met 2030 meer dan 4 procent groei schelen. Per werkende Nederlander komt dat neer op minstens 4.000 euro.

Zelfs als er wel een handelsverdrag wordt gesloten tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië is de schade omvangrijk. Dit wordt naar schatting 25 miljard euro. De handelsrelatie tussen Nederland met Groot-Brittannië is erg sterk en groot. Het is zelfs sterker en groter dan die van andere Europese landen. De impact van een Brits vertrek is dus erg groot voor Nederland. In 2016 ging namelijk 10 procent van de Nederlandse export naar Groot-Brittannië.

Bank Rabobank heeft 3 scenario’s bekeken. Het eerste scenario is een harde brexit. Hierbij mislukken de onderhandelingen met de EU en komen er geen handelsverdragen. Het tweede scenario is een handelsverdrag à la Zwitserland. Het laatste scenario is een zachte brexit. Hierbij komt een handelsverdrag met de EU waarbij Groot-Brittannië onderdeel blijft van de Europese interne markt, maar wel uit de douane-unie stapt.

Niet alleen de Nederlandse economie maar ook de Britse economie loopt zware averij op. Opgeteld kan de brexit-rekening tot 2030 oplopen van 250 tot 450 miljard euro.

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie