Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Bedrijven willen gegevens van fraudeurs uitwisselen

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op maandag 9 oktober 2017 om 11:54

Den Bosch – 9 oktober 2017 – Nederlandse bedrijven willen gegevens van frauderende klanten uitwisselen. Of het door gaat is nog niet zeker. Het gaat om een mogelijke pilot, de FraudeInfodesk, die vanmiddag gelanceerd wordt op het congres “Misdaad zonder bloed”.

Dit meldt het Financiële Dagblad. Vooral grote bedrijven zoals Bol.com, Wehkamp, ICS (International Card Services) en KPN willen meedoen aan de pilot. De pilot is een idee van Safecin. Hij is bekend van de Fraudehelpdesk.

Volgens een schatting kost online fraude met creditcards, verzekeringen, bankzaken, abonnementen en spooknota’s de samenleving miljoenen euro’s per jaar. Als de bedrijven de gegevens van fraudeurs kunnen uitwisselen kan dit de samenleving dus miljoenen schelen.

Helaas kan de pilot nog niet in de praktijk plaatsvinden. Het uitwisselen van de gegevens van criminelen is niet toegestaan volgens de privacywet. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens tegen het plan. Een lijst met gegevens van de fraudeurs is volgens de Autoriteit een enorme inbreuk op de privacy van mensen.

“Ik ben het ermee eens dat je niet zomaar klakkeloos informatie met elkaar mag uitwisselen over personen”, zegt André IJbema. André is verantwoordelijk voor fraudebestrijding bij creditcarduitgever ICS. “In zo'n onderzoek kom je heel veel informatie tegen, bijvoorbeeld adressen die worden misbruikt of gebruikt om fraude te plegen, of andere gegevens van het internet.” Op een adres zoals dit kan iemand wonen die niks te maken heeft met de fraude. Deze gegevens zijn dan toch bekend gemaakt en dat is natuurlijk privacy schending, erkent André. “Maar die heeft daar natuurlijk wel last van. Zo'n slachtoffer wil je vooral ontzorgen.”

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie