Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Eén op de veertien werkende Nederlanders heeft twee banen

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op donderdag 28 september 2017 om 10:55

Den Bosch – 28 september 2017 – Meer dan 600.000 Nederlanders hebben 2 banen. Deze actie heeft verschillende redenen. De meeste mensen doen het omdat ze van een baan niet kunnen rondkomen of omdat ze afwisseling zoeken en niet alleen maar hetzelfde werk willen doen. Het aantal is in 10 jaar met 100.000 mensen toegenomen. Nu heeft 1 op de 14 werkende in Nederland een tweede baan.

Dit blijkt uit de cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) die donderdag gepubliceerd werden. Kunstenaars, atleten en andere sectoren als cultuur, sport en recreatie hebben het vaakst een tweede baan. Deze groep nam de eerste positie in met 13 procent. Op nummer 2 staan de leerkrachten met 10 procent. Bouwvakkers (2 procent), bankieren en andere financiële dienstverleners (3 procent) combineren zelden twee banen.

Van deze 600 duizend mensen met een 2e baan bestaat ongeveer 60 procent uit werknemers met een tweede baan, de rest werken als zzp’er. De grootste reden voor de eerste groep is dat ze genoeg uren kunnen maken om het hoofd boven water te houden. Dit blijkt uit een enquête van CBS en TNO. Dan nog komen de mensen in deze groep gemiddeld slechts aan een werkweek van 29 uur. Werknemers met één baan werken gemiddeld 30 uur per week.

Bij de 2e groep spelen financiële motieven een minder grote rol. Mensen hebben vooral behoefte aan afwisseling en zelfontplooiing. Dit is voor veel mensen de belangrijkste reden voor een tweede baan in hun carrière. Zij werken ook een stuk meer dan mensen die twee banen als loondienst combineren.  Ze werken gemiddeld 38 uur per week. Dat is ongeveer even veel als zelfstandigen die alleen van hun ondernemerschap leven. Maar zzp'ers met een tweede baan in loondienst hebben wel een fors hoger inkomen: gemiddeld 44 duizend euro in 2015, tegenover 28 duizend euro voor pure zzp'ers. Werknemers met maar één baan verdienden gemiddeld 43 duizend euro.

Bij vrouwen komt een tweede baan vaker voor dan bij mannen. Ook komt een tweede baan vaker voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Hoogopgeleiden combineren ook het vaakst een baan met vergelijking van andere opleidingsniveaus. 

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie