Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

Inkomen van Nederlandse huishoudens stijgt met 2 procent

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op vrijdag 22 september 2017 om 13:38

Den Bosch – 22 september 2017 – Het totale inkomen van de Nederlandse huishoudens blijft toenemen. In het 2e kwartaal groeide net als in het eerste kwartaal het reële beschikbare inkomen met 2,1 procent. De grootste oorzaak is dat er veel meer mensen aan het werk zijn. Ook stijgt de omzet van de zzp’ers. Dat heeft statistiekbureau CBS vandaag bekendgemaakt. Er valt geen uitspraak te doen over de groei van het inkomen van verschillende groepen huishoudens, van arm tot rijk.

De inkomens stegen vooral door de enorme groei van het aantal banen met 196.000. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak.  Het loon per arbeidsjaar bleef met een toename van 0,5 procent achter bij de cao-loonstijging van gemiddeld 1,4 procent. Dat is nog niet in de buurt van de 3 procent die steeds vaker klinkt nadat naast de vakbonden onder meer de DNB (De Nederlandsche Bank) en IMF (Internationaal Monetair Fonds) hadden opgeroepen de lonen in Nederland sterker te laten groeien nu het economisch beter gaat. Werkgeversvoorman Hans de Boer van VNO-NCW vindt een loonstijging ook verantwoord.

Al vanaf het tweede kwartaal van 2014 zit het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in een stijgende lijn. De stijging in 2017 is vergelijkbaar met de groei van 2016. De groei in 2016 kwam uit op 2,3 procent.

Ondanks de positieve stijging van het inkomen bleek dat de schulden van de huishoudens ook groter zijn geworden. Dat komt vooral doordat er meer nieuwe hypotheken werden afgesloten dan werden afgelost. Dit is ook deels goed nieuws, want dit betekent dat er  veel nieuwe woningen verkocht worden.

Inclusief instellingen zonder winstoogmerk bedragen de schulden van de Nederlandse huishouden ruim 760 miljard euro. Dat is ruim 3 miljard meer dan eind maart. De schulden van de niet-financiële bedrijven daalden met bijna 2 miljard euro naar 808 miljard euro.

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie