Wij gebruiken cookies, bezoekt u onze website dan gaat u akkoord met deze cookies. OK

VVD wint Tweede Kamerverkiezingen, PVV voorlopig tweede partij

1/1

Geplaatst door Atlantis Media op donderdag 16 maart 2017 om 12:06

Den Bosch - 16 maart 2017 - De VVD van premier Mark Rutte heeft voor de derde keer op rij de Tweede Kamerverkiezingen gewonnen. De liberalen krijgen 33 zetels na het tellen van het merendeel van de stemmen. De PVV volgt met twintig zetels. Huidig coalitiepartner PvdA lijdt een historische nederlaag.

CDA en D66 krijgen bij de huidige uitslag beiden negentien zetels in de Kamer, maar liggen daarbij niet ver van de PVV. Met name het CDA en in mindere mate D66, lijken nog kans te maken om net als de PVV uit te komen op twintig zetels, omdat de stemmen nog niet in alle gemeenten zijn geteld.

Voor de VVD is de overwinning evenwel een nederlaag. De partij verliest acht zetels, maar blijft de grootste van Nederland. "Geweldig", zei Rutte toen hij het podium betrad om de VVD-leden toe te spreken.

"De komende jaren kunnen we nu de koers vast houden. Daar zijn we Nederland bijzonder dankbaar voor. Het is ook een avond waarbij Nederland na de Brexit en na de Amerikaanse verkiezingen 'ho' heeft gezegd tegen het verkeerde soort populisme."

De VVD is nu ook in Eindhoven en Tilburg de grootste partij. In beide gemeenten leverde de Partij van de Arbeid fors in. Van 26,2 procent in Eindhoven in 2012 naar 5,2 procent nu. In Tilburg zakte de partij van 25,1 naar 5,7 procent.

Ook hebben verscheidene gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht voorlopige uitslagen doorgegeven aan persbureau ANP. In die gemeenten zijn nog niet 100 procent van de stemmen geteld.

 Persoonlijk
 Scherp geprijsd
 Kennis van kwaliteit
 Gratis bezorging

Atlantis Media
Titaniumlaan 80
5221 CK 's-Hertogenbosch

073-6221039

KvK 582.30.661

Design - Drukwerk
Media - Producties
Marketing - Communicatie